Mensen vertellen voortdurend verhalen.
In narratieve hulpverlening staat de kracht van die verhalen centraal.
Mensen vormen hun identiteit in en door de verhalen die ze vertellen. Narratieve therapie leert ons om de gewenste, hoopvolle verhalen naar voren te brengen en te onderscheiden van de probleemverhalen. Door deze gewenste verhalen zorgvuldig te sprokkelen, hopen we de cliënten te her-verbinden met hun gewenste manieren van leven en met belangrijke anderen.
Als we gevangen zitten in een probleemverhaal, wordt er met een te gefixeerde blik gekeken. Het is aan de hulpverlener om een speelveld te creëren om samen met de cliënten uit die gefixeerde, dominante vertogen te geraken. Achter het dominante verhaal gaan stille waarden schuil en grotere verhalen. Er is oneindig veel meer aanwezig dat op de achtergrond blijft. Het lijden beschouwen we als een protest omdat er iets van waarde dreigt verloren te gaan. Door een creatief speelveld te creëren gaan we ons openstellen voor deze rijkere achtergrond om zo samen nieuwe, helpende koppelingen te maken die het leven weer richting geven.
In vier boeiende workshops dompelen vier enthousiaste opleiders je onder in de narratieve hulpverlening!
Voor begeleiders en therapeuten die werken met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen en graag meer narratief aan de slag willen gaan.
Jasmina Sermijn duikt gedurende vier dagen met jou in de basisprincipes van het narratieve ideeëngoed. In deze workshop maak je kennis met de belangrijkste ideeën en leer je deze toepassen in jouw praktijk.
Kris hazenbosch onderzoekt samen met jou hoe je betekenisvol naast cliënten kunt blijven staan die te kampen hebben met langdurig psychisch lijden. Hij toont jou in deze tweedaagse workshop hoe creatieve narratieve insteken hier helpend in kunnen zijn. Je gaat aan de slag met o.m. brieven, postkaarten en muziek en ervaart hoe het is om samen opnieuw hoopvolle perspectieven te creëren.
Liesbet Monballiu vertrekt vanuit het kind of de jongere die een klacht vertoont en biedt narratieve handvatten aan om samen met het gezin de klacht in een groter geheel te plaatsen. We leren kijken naar wat de klacht ons vertelt en zoeken samen hoe deze minder in de weg kan staan. Daarnaast staan we ook stil bij het documenteren van dat proces.
Gerrit Loots maakt gebruik van de Geographical Life-Story Telling (GLST) als narratieve methode. In deze tweedaagse workshop vertelt Gerrit hoe hij deze methode gebruikt in zijn werk met vluchtelingen en leer je als deelnemer in verschillende stappen levensverhalen uit te tekenen in de vorm van geografische kaarten.
Rapunzel vzw organiseert sinds 2004 korte en langlopende vormingen voor hulpverleners die zich verder willen bekwamen in het werken met kinderen, jongeren, volwassenen en paren vanuit een dynamische systeemvisie.
Ons volledig actueel aanbod aan workshops en opleidingen vind je hier.